Vad betyder Wod?

by | Jan 7, 2021 | Träning, Begreppsförklaring | 0 comments

Begreppsförklaring 

WOD

Det finns mängder med förkortningar och udda ord inom crossfit, när du börjar är det rena grekiskan och du förstår ingenting, det är lugnt det är lika för alla.  Kommer du från tyngdlyftning kan du känna igen vissa ord men inom cross kan definitionen vara en annan. 

Det första order vi ska gå igenom är WOD, detta få denna förkortning är central inom crossfit och inom din träning så länge du framför allt går på pass. 

WOD står för Workout Of the Day och är kort och gott dagens pass/träning. Är det flera WOD:ar samma dag så kommer samtliga ha samma pass/programmering. Detta innebär att du kan välja pass efter en tid som passar dig och inte vilket pass du önskar gå på. 

När man släpper dagens WOD är olika för olika boxar, en del släpper samtliga veckans pass redan i början av veckan andra samma dag som passet är. Finns inget rätt eller fel mer än en känsla eller anpassning till boxens medlemmar. 

Oftast består en WOD av en uppmäkrningsdel, en styrke eller teknikdel samt en kortare flåsdel. Vissa gånger kan också vara ett långt pass med tex EMOM eller bara kondition. WOD:arna kan antingen vara random, dvs man kör inte efter någon programmering så passen blir “lika” varje vecka. ELler så kan man köra en programmering i WOD, tex att meningen är att man ska bli starkare i sina lyft och då kan programmeringen se ut som:

> Vecka 1 testvecka

  • måndag: back squat
  • tisdag: flås wod
  • onsdag: bänkpress
  • torsdag: front squat
  • fredag: marklyft

> Vecka  2-5 

  • måndag: backsquat med utgångspunkt från ditt 1 RM max från vecka 1.
  • tisdag: flås wod
  • onsdag: bänkpress med utgångspunkt från till 1 RM max från vecka 1
  • torsdag: front squat med utgångspunkt från till 1 RM max från vecka 1
  • fredag: marklyft med utgångspunkt från till 1 RM max från vecka 1

> Vecka 6 ny testvecka och du bör du sätta nya PR. 

Istället för lyft kan det vara specifika gymnastiska övningar eller kondition som står på schemat under ett par veckors tid. 

Följ oss

Vill du veta mer oss, bli inspirerad, lära känna andra medlemmar eller bara dela med dig av dina egna erfarenheter? Följ 421 Crossfit på sociala medier. Interagera med oss och var en del av vårs stora träningsfamilj.

Pin It on Pinterest

Share This