Att träna crossfit

Vad är Crossfit?

Vad betyder Crossfit och Hur tränar man? Vilka tränar crossfit och finns det olika former? Vi reder ut begreppen. 

Crossfit? 

CrossFit är en träningsform som bygger på en kombination av kondition- och styrketräning. som utförs genom funktionella övningar under hög intensitet och med konstant variation. 

Träningen utgår från naturliga rörelser. Utmaningar som människan ställts inför under miljontals år men som vi idag allt mer sällan gör som vuxna: sitta ned och stå upp, springa, lyfta, kasta, klättra, hoppa, knuffa och släpa. Det är förenklat en blandning av tyngdlyftning, styrkelyft, gymnastik, löpning och intervallträning i olika former. Tanken är att skapa en så allsidig och varierad träning som möjligt.

Hur tränar man Crossfit?

De allra flesta tränar CrossFit i gruppformat genom att boka sig på klasser. Det är små grupper om ca 12 personer som guidas igenom dagens träningspass (WOD) av en certifierad CrossFitcoach. Exempel på övningar som man stöter på under en CrossFitklass kan vara armhävningar , frivändningar, knäböj, militärpress, marklyft, upphopp på lådor (box jumps), räckhäv (chins, pull-ups) eller repklättring.  militärpress, bänkpress, marklyft löpning och många fler. Alla övningar går att “skala” eller modifiera för att passa alla åldrar och bakgrunder. 

Vilken utrustning avnvänds i crossfit?

Träningen kan ske med bla hantlar, kettlebells, skivstång, klätterrep, medicinbollar, hopprep, lådor, slädar och annan “enkel” utrustning. Vanligtvis är passen 1 h och brukar bestå av tre delar: uppvärmning, styrka, kondition och ibland även någon typ av tilläggsträning på slutet. Till skillnad från tex bodybuilding så ligger fokus i CrossFit på individuell prestation och inte på utseende. Av just den anledningen ser man sällan speglar inne på en CrossFitbox. 

För vem passar det att träna Crossfit?

Crossfit är för dig som vill få en sundare livsstil och må bättre. Det är en träningsform med stark gemenskap, glädje och sammanhållning som gör att alla, oberoende av träningsbakgrund och ålder, kan känna sig hemma och utvecklas. En stor del av att träna CrossFit handlar om att lära känna dig själv och vad du klarar av. Det är inte en tävling mot andra, det är en tävling med dig själv. Vid din sida finns alltid en coach som guidar dig och ser till att du utför rätt övningarna med rätt teknik och med rätt intensitet. Varje moment går att skala. Klarar man tex inte att göra en armhävning så skalar man ner “svårighetsgraden” och gör en på knäna eller håller bara emot på nervägen.

Antal CrossFit-Gym i Världen

Ålder på vår äldsta medlem

Ålder på vår yngsta medlem

Former av Crossfit

Olika grupper har olika behov. Även om alla klasser, övningar och moment går att skala kan det ibland vara skönt att träna med medlemmar som är där av samma anledning. Vi har därför tagit fram specifika kategorier för barn, tonåringar, gravid, nyblivna mammor, och för företag.  

Crossfit Kids

Crossfit Kids är barnträning i åldrarna 9-11 år. Det är ett styrke- och konditionsprogram särskilt utformat för barn och ungdomar som hjälper dem att utveckla en livslång kärlek till hälsa, fitness och idrott. Styrkeövningarna är främst baserade på egen kroppsvikt och enklare utrustning. Läs mer om Crossfit Kids

Företagspass

CrossFit för företag ger en möjlighet att bygga teamkänsla och skapa bättre hälsa på arbetsplatsen. Vi erbjuder allt ifrån schemalagda pass för ditt företag till enstaka event för kickoff eller liknande. Passen är anpassade för att alla skall kunna vara med och fokus är på glädje och gemenskap. Läs mer om Företagsträning

Crossfit Teens

Crossfit Teens är träning för ungdomar 12–18 år på ungdomarnas egna villkor. På klasserna tränar man bl.a gymnastik, kondition, explosivitet, styrketräning, tyngdlyftning och andra varierande funktionella övningar, hela tiden med fokus på att ha roligt tillsammans.  Läs mer om Crossfit Teens

Mammaträning

NY START 20/9 2023.

CrossFitpass för  mammor som vill stärka och bygga upp kroppen på ett tryggt och metodiskt sätt efter graviditeten. På passet finns det gott om plats för vagnar, babysitter och allt som ni önskar ta med. Dusch och skötbord finn i lokalen och vår “köksdel” finns kylskåp och micro. Självklart kan syskon följa med och har  tillgång till soffor, tv och tv-spel. På övervåningen finns även ett obemannat barnrum fyllt med leksaker. 

Gravidträning

Som gravid går det alldeles utmärkt att träna CrossFit men det är viktigt att anpassa kroppen efter de nya förutsättningar kroppen ställs inför. Vi erbjuder Crossfit för gravida både i gruppform och via personlig träning. Vi anpassar övningar, intensitet och vikter för att att på ett säkert och roligt sätta kunna hålla igång med träning så länge som möjligt.

Samhörighet.Välmående.Engagemang

421Crossfit

Öppettider

OPEN GYM

24/7 (Boxen är öppen dygnet runt med passerkort)

KLASSER

Måndag - Fredag: 06:00-22:00, Lördag & Söndag: 06:00-22:00

BESÖK & PROVA PÅ

Boka gärna tid för att få så bra service som möjligt. Bemannade kontorstider varierar

Gratis Konsultation

Pin It on Pinterest