faq Crossfit

Frågor & Svar

Gratis Konsultation

F.A.Q.

För många är CrossFit en ny sport. Vi försöker här i kort format svara på de vanligaste frågorna. Har ni tips och idéer på ämnen vi bör få med så skicka gärna in förslag. 

Hur många är man på en CrossFitklass?

På en klass i CrossFit är man max 12 personer. Det är för att coachen ska hinna coacha alla personer med kvalitet. 

Kan man träna något utöver klasserna på 421 CrossFit?

Vi har något som heter “ open-gym ” 24/7. När man gått på pass 3-6 månader och lärt sig grunderna ordentligt med coachernas hjälp kan man träna efter passtiderna! Vi har ett passersystem så man kommer in på egen hand. Det finns två ytor och den ytan det inte är pass kan kan man träna fritt med hänsyn till andra opengym atleter.

Kan man träna Crossfit varje dag?

Vi rekommenderar att man först och främst lyssnar på kroppen. CrossFit är en otroligt bra träningsform men också utmanande och man tar verkligen i. Är man nybörjare så rekommenderar vi 3 pass/veckan till en början och sedan successivt kan man öka. En elitatlet kan däremot köra upp mot 10-11 pass i veckan men det tar lång tid att komma dit om målet skulle vara att blir elitatlet.

Hur lång tid tar det att lära sig en strikt pullup?

Det är oerhört individuellt, hos på 421 Crossfit så tror vi på långsiktiga mål och därför också progressioner. Man kan få skräddarsydda programmeringar för just detta.
Har man tränat styrka förut går det fortare än om man aldrig gjort det, tålamod.

Vad är Crossfit Games?

Det är som CrosssFits motsvarighet till världsmästerskap. Världens mest vältränade kvinna respektive man koras. Det varierar från år till år hur man kvalificerar in men ett av kvalen är en tävling som heter “CrossFit Open” och hålls de flesta boxar världen över.  Det släpps en workout varje vecka i fem veckor. Games hålls alltid i USA, man kan se det streamas online.

Vad kan jag förvänta mig av första veckorna i boxen?

 Nästan alla som börjat med CrossFit kommer ihåg den första perioden. Det är något speciellt. Stämningen och alla övningar med Amerikanska benämning. Första veckorna kan du förvänta dig följande:

  • Att förstå grunden i sporten.
  • Lära dig rätt rörelsemönster för olika övningar.
  • Att ha väldigt roligt när du tränar i grupp och lära känna andra medlemmar.
  • Lära känna din kropp, svagheter och styrkor. 
  • En del träningsvärk, men det blir bättre med tiden vi lovar

Är det stor skaderisk i CrossFit?

Det är inte större skaderisk än i någon annan sport om målet är att vara motionär. Vi är väldigt noggranna med att man utför övningar efter rätt rörelsemönster och att man inte ska gå över sin egna kapacitet eller jämföra sig med någon annan.  Vi anpassar alltid vikt och redskapen efter individen. Alla pass är coachledda och man bör alltid be om hjälp om man är osäker.

Hur går ett vanligt CrossFit pass till?

Alla pass är 60 min långa. Det börjar med 15 minuter uppvärmning, sedan en styrkedel och oftast puls/flås träning i slutet. Finns det tid över kör vi alltid nedvarvning också.

Har ni barnpassning?

Vi har ett barnrum där barn som är tillräckligt stora att klara sig själva kan vara under passen den tid du tränar. Det är ditt ansvar som förälder att hålla uppsikt över ditt barn och lämna ytan städad/undanplockad. Det är också ditt ansvar att se till att ditt barn inte stör andra som tränar.

Vad har ni för åldersgräns?

Vi har medlemmar mellan 6 och 60 år, där barn och ungdomar 6 – 16 år är välkomna på CrossFit Kids och CrossFit Teens. Alla är välkomna.

 

Jag har aldrig tränat något kan jag fortfarande vara med och träna crossfit?

Det är aldrig försent att börja träna CrossFit. Det hela bygger på att vi anpassar träningen efter varje individ. Vi vill hjälpa dig att få in rolig och effektiv träning som en del av din vardag. Det kommer göra att du får en bättre hälsa och livskvalitet.

Hur fungerar det med uppsägning?

Självklart kan du säga upp ditt medlemskap. De flesta stannar hos i flera år men ibland ändrar sig livssituationen. Skicka ett mail till oss så hjälper vi dig med din uppsägning. 

Vilka öppettider har ni?

Vi har öppet för medlemmar 24/7 (dygnet runt) alla dagar i veckan, du kommer in med ditt passerkort och följer de ordningsregler som finns. Vi har pass alla dagar i veckan, de flesta dagar från tidig morgon till sen kväll. Klicka här för att se schema.

Vad ska jag ha för kläder på mig när jag tränar Crossfit?

Det finns inga särskilda krav på kläder, kom hel och ren i träningskläder du trivs i. Det fungerar bra med att par vanliga gymnastikskor på fötterna. Med tiden kommer du själv känna vad/om du vill införskaffa andra typer av kläder och skor, det är inget måste för att du ska kunna träna och förbättras. Resultaten ligger inte i kläderna utan i dig själv.

Jag har en gammal skada, kan jag träna Crossfit trots detta?

Det beror en del på skadan men vi arbetar utefter att minimera skaderisken samt hjälpa till så mycket så möjligt för att modifiera övningar så att alla ska kunna delta. Utöver passen kan man köpa en skadeprogrammering, där går vi in på djupet för att för bukt på din skada.

Måste jag vara vältränad för att börja med Crossfit?

Det är troligen den största myten och svaret är NEJ. Vi hjälper dig att komma i bra form på plats i boxen och även att uppnå dina mål!

Varför är priserna dyrare på CrossFit än vanliga gym?

Vi säljer helt enkelt inte samma produkt. På CrossFit får du individuell coachning på varje pass du går på, det finns många pass att välja mellan. Det ingår målsamtal i alla medlemskap. Vi lägger mer tid på varje individ därför får du de bästa möjliga tränings förutsättningarna.

Vad är CrossFit?

Crossfit är en blandning av flera träningsformer:

  • Gymnastik, kroppskontroll samt övningar med en egen kroppsvikt, t.ex. pull-ups, armhävningar, sit-ups och repklättring.
  • Tyngdlyftning och styrketräning, här lyfter vi allt från skivstänger och kettlebells till wallballs.
  • Konditionsträning t.ex. löpning, rodd, hopprep och assault bike.

Passen är konstant varierande med olika uppbyggnad och intensitet. Mer information och svar på frågor hittar du här: Vad är Crossfit?

Har ni företagspass i CrossFit?

Ja det har vi. Man skräddarsyr ett pass tillsammans med oss utefter ert företags behov. Tiden är också flexibel och bestäms tillsammans! För mer information läs här: Företagsträning Göteborg 

Varför behöver man gå Introkurs?

Är man helt nybörjare är det obligatoriskt med en onramp-kurs (nybörjarkurs i CrossFit). Detta är för att minimera skaderisken. Kursen som utförs i form av personlig träning inleds med ett samtal om tidigare erfarenheter, skador etc. Vi går igenom begrepp, teori och praktiska rörelser.  Har man tränat CrossFit i många år tidigare måste man givetvis inte gå kursen.

Hur blir jag medlem?

Om du aldrig tränat crossfit tidigare boka in dig på ett GRATIS prova pass här. Efter prova passet förklarar vi hur det fungerar hos oss, vilka pass vi har för att du ska få en bra start och känna dig riktigt välkommen. Det finns även möjlighet att boka in målsamtal för att tillsammans med coach sätta mål med träningen och få hjälp med vägen dit, målsamtalet ingår i ditt medlemskap.

Om du har tränat crossfit tidigare eller har annan liknande träningsbakgrund maila oss på info@421crossfit.se för att få vidare hjälp med att bli medlem och börja köra pass samt open-gym.

Behöver jag någon tidigare träningserfarenhet för att träna Crossfit?

Absolut inte! Man kan börja Crossfit utan att ha tränat något i sitt liv. Coachen anpassar övningar utefter dina behov! Ålder spelar absolut ingen roll heller, vi är allt från 6 – 60 år i boxen! Alla är välkomna, vi hjälper dig att nå dina mål!

Vilken egen utrustning behöver jag?

Till en början med ingen, utan allt ”extra” finns att låna. När du börjar bli varm i kläderna behöver du ha eget hopprep (finns att köpa på plats i boxen), du kan vilja köpa t.ex. bälte eller grip, men du klarar dig utan.

Kontakta oss

Pin It on Pinterest