Mammaträning del 1

by | Apr 22, 2021 | Uncategorized, Mammaträning | 0 comments

I detta blogginlägget kommer vi främst att prata hur det är att träna som gravid och i del 2 pratar vi främst om vad som bör tänkas på efter själva förlossningen.

Jag vill inleda med att jag inte är en expert eller utbildad inom ämnet utan talar ur egen erfarenhet enbart och saker jag lärt mig genom att coacha gravida under mina år som CrossFit coach.

För det första bör all gravid träning ske efter egen förmåga, alla som vi tränar i mammaträning har olika erfarenheter och bakgrunder i träningsvärlden samt att alla har mått olika bra och dåligt under sin graviditet.
Vi har i nuläget många gravida medlemmar som har tränat i vår CrossFit box länge och därmed samlat med sig erfarenhet och lärdom om deras egna kropp, de är helt bekväma i att gå på pass och modifiera träningspassen med hjälp av coachen. En del av dessa medlemmar tränar också själva då det är Corona och vill inte riskera att bli smittade, vilket som funkar bra dock rekommenderar vi alltid att träna under en coachs ögon då man kan bolla ideer och det är deras arbete att stötta medlemmen.


Utöver detta har specifika mammapass där enbart gravida deltar på om man känner att erfarenheten är begränsad sen tidigare.
Många som går på dessa är utomstående personer som inte är medlemmar i boxen, där har vi samlat information om varje specifik gravid såsom komplikationer under graviditet, mående, antal graviditeter förut osv för att kunna hjälpa till och coacha på bästa sätt.
Själva mammapassen börjar alltid med en kontroll över hur alla mår sedan värmer vi upp, ofta med aktiveringsövningar och andningsövningar för att koppla på den djupa bukmuskulaturen. Sedan består passet till stor del av funktionella rörelser som; marklyft, press ovanför huvudet, KB och hantel övningar samt konditionsmaskiner.
Som gravid kan man känna av foglossningar i bäckenet då magen växer och blir större, detta är ofarligt men kan göra ont. Samt så kan man känna smärta i bäckenbotten om man går för mycket tex.
Det är viktigt att ta eget ansvar och inte utföra övningar som gör ont eller inte känns bra.
Ytterligare en viktig sak att nämna är att det är hälsosamt för alla gravida att röra på sig dagligen, det är inte alls fel att lyfta, springa, cykla, hoppa, hänga om det känns bra.
Ju längre man kommer i graviditeten desto mindre hopp rekommenderas, dels för fallrisk och samt för framfall.
Pulsen bör inte överstiga 140 har min egna barnmorska rekommenderat men jag hittar ingen forskning kring detta utan det står olika siffror över allt. I slutet av graviditeten vill man dock inte “stressa” igång en förlossning för tidigt, vilket träning med hög puls kan göra. Det som händer när man blir gravid är bla att blodvolymen ökar, hjärtat pumpar ut mer blod i varje slag pga av detta så ökar pulsen naturligt.

Personligen gör jag allt som känns bra och kroppen säger ifrån om det inte är bra för mig. Jag är just nu i v34 och tränar 5 pass i veckan fortfarande samt cyklar till jobbet och hem varje dag, det känns fortfarande bra så jag kommer inte sluta förrän kroppen eller bebisen säger ifrån. Jag tror på rörelse i måttlig mäng och balans, något som hjälper mig med balansen i livet är att meditera varje dag minst i en minut för att knoppen också ska få återhämtning.

Följ oss

Vill du veta mer oss, bli inspirerad, lära känna andra medlemmar eller bara dela med dig av dina egna erfarenheter? Följ 421 Crossfit på sociala medier. Interagera med oss och var en del av vårs stora träningsfamilj.

Pin It on Pinterest

Share This